Spelsoorten.


Biljarten heeft vele vormen en spelsoorten. De spelsoorten die met name in competitieverband worden gespeeld zijn onder andere libre, bandstoten, driebanden en kader. Maar naast deze wedstrijdvormen zijn er nog vele tientallen andere leuke en spannende varianten. Sommige van deze spelsoorten duren heel kort en andere veel langer, enkele zijn moeilijk en andere weer lastig maar bovenaan staat dat ze allemaal heel leuk zijn om te doen. De meeste van deze spelletjes zijn de perfecte invulling voor verenigings- of clubactiviteit zoals open dag, clubavond, feestavond, jeugddag etc. Maar deze spelletjes zijn ook prima geschikt om ter afwisseling in biljartlessen te gebruiken. In het spelregelboek vind je spelregels van hoofdspelsoorten zoals carambole en driebanden in beknopte vorm. Kortom deze spelvormen dienen het plezier en hoe meer mensen plezier beleven aan het biljarten des te leuker het wordt!Libre

Bij het libre spel is het de bedoeling om met de speelbal beide andere ballen te raken. Door de série américaine te leren is het mogelijk met libre grote series te kunnen maken.

Libre

Bandstoten

Voor het bandstoten gelden dezelfde regels als bij het libre echter met de uitzondering dat een carambole pas geldt als de speelbal voor het raken van bal 3 minimaal 1 band raakt.

Bandstoten

Driebanden

Bij driebanden moet de speelbal minstens drie banden raken voor de derde bal geraakt wordt. De spelers zijn er steeds bedrevener in geworden om ook bij het driebanden aan seriespel te doen.

Driebanden


Pentathlon

Vanaf 1933 wordt er ook pentathlon of vijfkamp gespeeld. Dit is eigenlijk geen aparte discipline maar een kampioenschap waarin alle disciplines voorkomen: libre, bandstoten, driebanden en kader.

Pentathlon

Mini-Pentathlon

Bij mini-pentathlon geeft de speler vooraf aan of hij een eenbander, tweebander, driebander of losbander dan wel een directe stoot wil gaan maken. Een losbander geldt daarbij altijd alleen als een losbander.

Mini Pentathlon


Artistiek biljarten

Bij artistiek biljarten worden de ballen op aangegeven posities geplaatst. Een speler mag driemaal proberen om de carambole op de voorgeschreven wijze te maken. Dit kan op hele artistieke manieren gebeuren.

Biljart artistiek

Kader

Bij het kader spel moeten na twee caramboles in een vak gemaakt te hebben een van de aan te spelen ballen het kader verlaten, maar mag wel terugkeren in het kader vak.

Kader


Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Arthur Muller (zondag, 12 augustus 2018 18:15)

  Beste heer/mevrouw.

  Kan U mij zeggen waar en of hoe ik aan de spelregels van mini pentathlon kan komen.

  Met vriendelijke groet,

  Arthur Muller

 • #2

  Hans smits (woensdag, 15 mei 2019 20:57)

  de spelregels van mini pentaloncwaar kan ik die vinden

 • #3

  Ron Hoogendorp (woensdag, 02 oktober 2019 00:02)

  Moet je bij mini Penthalon bij een driebander dan ook 3 banden raken of mag het er ook meer zijn

 • #4

  Jan Smets (woensdag, 04 december 2019 15:52)

  Kunt U mij vertellen waar ik de spelregels van mini pentathlon kan vinden?
  Bij voorbaat dank, jan smets